MASALA CHAI WEDŁUG HERBACIANEJ WIEDŹMY
Na szlaku, na ulicy, w knajpie, w domu… W Himalajach na wysokości 4000 m.npm. i w zupełnych tropikach w dolinach rzek. Aromatyczna i rozgrzewająca herbata Masala Chai, to codzienny napój w Nepalu i Indiach. Jej receptura jest zawsze popisem wyobraźni z osobistymi preferencjami i tajnikami.
Stworzony przepis bazuje na wspomnieniach z himalajskich wędrówek, gdzie nierzadko ta właśnie herbata była prawdziwym ratunkiem w zimne wieczory i mroźne poranki. Dzielę się więc z Wami cząstką tych podróży, zachęcając byście sami wyruszyli w drogę i znaleźli swój idealny smak i ciepło Masala Chai. Z naszej oferty doskonale nadaje się do tego czarna herbata Nepali Trail i Tihar Lights.
Co potrzebujesz:
0,5 l dowolnego mleka
3 łyżeczki herbaty Nepali Trail lub Tihar Lights
3 łyżeczki dowolnego miodu (opcjonalnie cukru)
po 0,5 łyżeczki każdej z przypraw: kolendra, pieprz czarny lub kolorowy, kardamon, ziele angielskie, goździki, cynamon, imbir, ziarno kakaowca; może być też troszkę chili i kurkumy
garnek, sitko, moździerz
Co robisz:
Wszystkie przyprawy, które nie są zmielone utłucz w moździerzu. Mleko wlej do garnka lub metalowego czajniczka. Wsyp do mleka cukier, przyprawy i herbatę. Zagotuj ale uważaj by nie wykipiało!!!! Gotuj na wolnym ogniu ok. 7 min. Nalewaj do kubków lub czarek przez sitko by kawałki przypraw i liście herbaty nie wpadły do naparu.
Co robisz dalej:
Pijesz i pozwalasz rozpalić się „złotemu Krisznie” lub płomieniom z nepalskiego święta Tihar;)