O nas

Właśnie siedzisz na krawędzi jednego kubka herbaty…

Spójrz – na drugim brzegu też ktoś jest! Możesz łyk po łyku zbudować do niego most, albo łódkę… Możesz powoli, bez pośpiechu smakując napar, przejść po krawędzi kubka by go bliżej poznać albo… możesz tak bardzo pochłonąć się rozmową, spojrzeniem,  aromatem,  smakiem i ciepłem herbaty, że nagle ten jeden kubek będzie pusty i przejdziesz na drugi brzeg po suchym dnie…

A może siedzisz na krawędzi sam? – przeglądasz się w tafli herbaty, a powolne jej smakowanie daje Ci ukojenie, zabiera myśli gdzieś w głąb… Hmm?

Jeden kubek herbaty, a tyle możliwości!

Nasz jeden kubek herbaty skrywa w sobie coś jeszcze – jest niecodzienną okazją by odbyć podróż do samego źródła każdego herbacianego  listka: poznać ludzi, którzy tę herbatę tworzą i dziką przyrodę, która otacza herbaciane ogrody. Zanim bowiem dzielimy się z Tobą najszlachetniejszymi herbatami z różnych zakątków świata właśnie tutaj, osobiście wyruszamy w daleką podróż by mieć pewność, że nasze herbaciane skarby są wytwarzane w zgodzie z prawami człowieka i natury. Oto nasza droga „jednego kubka herbaty”.

Dostępne obecnie w naszym sklepie herbaty pochodzą spod Dachu Świata i kreowane są przez jednego z najwybitniejszych znawców uprawy oraz produkcji herbaty w Nepalu – Andrew Gardner.

Ogród Everest Tea Estate, z którego pochodzą herbaty ze zbiorów w 2019 r, leży w centralnym Nepalu blisko pasma górskiego Himalajów – Ganesh Himal i Parku Narodowego Shivapuri. Uprawa krzewów oraz produkcja jest w 100% ekologiczna i ortodoksyjna (czyli od początku do końca ręczna!)
Pracownicy dostawali godziwe wynagrodzenie, a pracodawcy dbali o to by zatrudnienie miały szczególnie kobiety z okolicznych wiosek. Podwyższenie zarobków miało na celu ochronę mieszkańców małych wiosek przed często niechcianą migracją do dużych miast i innych krajów w celach zarobkowych. Ogród ten jest czasowo nieczynny od końca 2019 r.

Ogród Siddha Devi Tea Estate, z któego pochodzą wszystkie herbaty z 2020 r., zlokalizowany jest w nieskażonym biologicznie terenie o małej gęstości zaludnienia, we wschodnim Nepalu na granicy dystryktów Illam i Panchtar. Z herbacianych wzgórz można rankiem wypatrzeć masyw Makalu (8481 m n.p.m. – piąty najwyższy szczyt świata) i Kanczendzongi (8586 m n.p.m. – trzeci najwyższy szczyt świata).  Krzewy herbaciane – wyselekcjonowane krzyżówki herbaty chińskiej (Camellia sinensis var. sinensis) – rosną tu nawet na wysokości 2200 m.n.p.m. i poddane są surowym warunkom atmosferycznym. Te czynniki oraz praktycznie brak mechanizacji podczas produkcji sprawiają, że tworzone są tu herbaty specjalne tzn. na indywidualne zamówienie, w małych ilościach, niepowtarzalne. Uprawa jest tu całkowicie organiczna, a proces produkcji ortodoksyjny, czyli od początku do końca ręczny. Atutem prowadzonej przez Siddha Devi Tea Estate działalności jest wspieranie małych, lokalnych gospodarstw rolnych i skupowanie od nich liści herbaty, a także ciągła edukacja w zakresie uprawy herbacianych krzewy, by liście były najwyższej jakości. Głównym celem naszych producentów jest odpowiednie wynagrodzenie pracowników oraz dostawców liści herbaty z małych gospodarstw za ich trud pracy i polepszenie warunków ich życia. Priorytetowym aspektem działalności w tym Ogrodzie jest wspieranie kobiet i ich godziwe wynagrodzenie na równi z mężczyznami, co wcześniej nie miało miejsca w sektorze rolnictwa. Pracodawcy z Siddha Devi Tea Estate nie tylko zatrudniają kobiety z sąsiednich wiosek, ale także uczą je jak być samodzielnymi, wartościowymi i zaradnymi „rolniczkami”. To początek drogi do wielkiej zmiany, by uzmysłowić miejscowej ludności, że kobieta zasługuje na szacunek. Młodym kobietom natomiast – będącym często w trudnej sytuacji życiowej – otwiera ścieżkę samorozwoju i samostanowienia.

Jeden kubek herbaty dla Ciebie, a całe morze dobra dla innych…

Przyłącz się!

My – Agata i Michał – Plantacja Herbaty Sidamanik – Sumatra 2018